Chały, bajgle i karp po żydowsku,
kugle, czulenty i cymes… –
ależ ta Balbina gotuje!

Jaka Balbina, spytacie? Ano Balbina Przepiórko… Ta, którą stworzył znamienity krytyk kulinarny Piotr Bikont, ta rozkochana w niejakim Mońku-nieudaczniku, zawołana kucharka! Dociekliwi smakosze kuchni i literatury szybko dojdą, o kogo chodzi i gdzie tajemnicy oraz przepisów Balbiny szukać…

My zaś donosimy, co następuje:
zainspirowani i zainfekowani dziełem przywołanego tu Piotra Bikonta oraz całej rzeszy pisarzy różnych epok literackich i nacji, dla których kuchnia to przebogaty kosmos pełen różnorodnych smaków, aromatów, kształtów i kolorów i których dzieła pełne są receptur, opisów i rytuałów jedzenia; dalej – świadomi, że takiej literatury (i książek kucharskich!) stanowczo powinny unikać wszystkie osoby pozostające na diecie (bo nie da się przecież tematu zgłębiać, nie czując natychmiastowego ssania w żołądku!), z premedytacją Kulinarną jesień literacką z Balbiną i Mońkiem Przepiórko rozpocząwszy, kontynuować w smakowicie nam zaprzyjaźnionej restauracji ESTERA będziemy!
Projekt Mam apetyt na czytanie będzie miał swoją (rozmyślnie i ze smakiem modyfikowaną) kontynuację również dzięki wiernym jego fankom i bezinteresownym prezenterkom serwowanej literatury, czyli aktorkom-amatorkom z zespołu teatralnego Stowarzyszenia Uniwersytet Trzeciego Wieku w Płocku i pracującemu z nimi aktorowi Henrykowi Jóźwiakowi. Zatem, do SMACZNEGO kolejnego spotkania!

Ewa L. Matusiak

O Autorze

Podobne Posty